Ekonomi ve Sanayinin Gelişimi
İlçemizin büyük anlamda gelişmesi,cumhuriyetin kurulusundan yani 1923 den sonraya rastlamakla o tarihlerde su ile çalışan un değirmenleri, ufak tefek birkaç mandıra ve daha çok insan gücüne dayalı düşük kapasiteli eski usul tabakhane mevcut olup ticarethane olarak da daha çok gıda ve giyecek maddelerinin satışını yapan bakkal ,manifatura , nalburiye, lokanta ve seker imalatı ve satışı yapan dükkanlar ile yine halkın giyim ihtiyacını karşılayan terziler mevcuttur. Diğer ihtiyaç malzemeleri, emanetçi diye tabir edilen kişiler tarafından ekseriyetle İstanbul ‘a gidilip buradan temin edilir sipariş sahiplerine getirilirdi.
1930 lu yıllarda birçok hizmetlerde aksama olması sebebiyle birbirine yakin ve ufak mahallelerin birleştirilmesi yoluna gidilmiş yine ilçemizde tütün ekimi çok olduğundan çevredeki tütün üreticilerinin tütünümü alıp degerlendirmek amaciyla Tekel tarafindan 1935 yilinda depo ile 1937 yilinda büro kismi yapilmistir. 1938 yilinda Kaplicalar Yesil Otel’ in insaati ile termal turizm için ilk adim atilmistir.
1948 yilinda kasabaya modern bir görünüm kazandirmak ,gelisigüzel gelismesini önlemek amaciyla Sehir Imar Plani yapilmistir. Böylece Gönen Kasabasi’nin Gönen Sehri haline gelebilmesi için planli gelismenin sart oldugu anlasilmistir. Gönen ekonomik ve sehirsel gelismesini sürdürürken 18 Mart 1953 tarihinde meydana gelen 7,5 siddetindeki deprem sonucu 1000 ev yikilmis 650 ev ise agir hasar görmüstür.
1953 den sonra Gönen için gerçek bir gelisme dönemi baslamistir. Öncelikle sehir, planli bir yapiya kavusmustur. Atatürk Caddesi ve Meydani, Ömer Seyfettin Alani gibi yeni cadde ve meydanlar ile Hükümet Binasi ,Belediye, Askerlik Subesi ve Postane gibi binalarin yenileri bu tarihlerde yapilmistir. Bütün bu gelismelere paralel olarak ilçe ekonomisi de gelisme göstererek bir çok isyeri açilarak ticarette canlanma meydana gelmistir. 1957 yilinda Türk – Alman isbirligi ile kurulan Tahirova Örnek ve Tatbikat Çiftligi ilçemizin tarim ve hayvancilikta gelismesine büyük katkilar saglamistir. Yine 1950,1960 döneminde ilçe turistik açidan son derece hizli gelisme göstererek buda ekonomimize büyük bir hareket getirerek bir çok ticarethane açilmasini saglamistir.
1953 den sonra Gönen için gerçek bir gelisme dönemi baslamistir. Öncelikle sehir, planli bir yapiya kavusmustur. Atatürk Caddesi ve Meydani ,Ömer Seyfettin Alani gibi yeni cadde ve meydanlar ile Hükümet Binasi ,Belediye, Askerlik Subesi ve Postane gibi binalarin yenileri bu tarihlerde yapilmistir. Bütün bu gelismelere paralel olarak ilçe ekonomisi de gelisme göstererek bir çok isyeri açilarak ticarette canlanma meydana gelmistir. 1957 yilinda Türk – Alman isbirligi ile kurulan Tahirova Örnek ve Tatbikat Çiftligi ilçemizin tarim ve hayvancilikta gelismesine büyük katkilar saglamistir. Yine 1950,1960 döneminde ilçe turistik açidan son derece hizli gelisme göstererek buda ekonomimize büyük bir hareket getirerek bir çok ticarethane açilmasini saglamistir.
06 Ekim 1964 yilinda saat 14:35 de meydana gelen rihter ölçegine göre 7 siddetindeki deprem kisa bir dönem içinde olsa gelismeyi yavaslatmistir.
Yine 1970 li yillarda ilçemizde sanayi büyük bir gelisme göstermis ayrica var olan tabakhane ve mandiralar da büyüyerek fabrika seklini almislardir. 1973 yilinda Gönen ‘in çehresini degistirecek ve birçok insana is imkani ve ilçenin tam bir turistik sehre dönüsmesini saglayacak Yildiz Otel ‘in insaatina baslanmistir. 1974 yilinda Gönen Gida Sanayi ve Ticaret A.S. adi altinda Gönen ve Manyas ovalarinda yetisen tarim ürünlerini ihracata dönük olarak degerlendirmek amaciyla bölge halki ve çiftçi tasarruflari ile 2300 ortakli salça ve konserve fabrikasi kurulmus olup 1979 yilinda salça sektörünün sermaye rantabilitesi en yüksek 4 . kurulusu haline gelmistir. Fakat 1990 li yillardaki körfez krizinden sirket fazlasiyla etkilenerek fabrikayi Oba Gida Sanayi Ltd.Sti ünvanli sirkete kiraya vererek bu sirket bir süre daha üretimi eskiye nazaran daha düsük kapasiteyle devam ettirmis fakat Gönen Gida Sanayi A.S. iflastan kurtulamayarak daha sonra Özellestirme Idaresi Baskanliginca fabrikanin yeri basa bir sirkete satmistir. Ilçe ve ülke ekonomimize büyük istihdam ve döviz saglayan fabrikanin tekrar eski günlerine dönmesi bölgemiz için zirai üretimini ve ticari hayati destekleyici büyük bir güç olacaktir. Yine bu dönemlerde yem fabrikalari, teneke kutu fabrikalari ve artan insaat sektörünün ihtiyacini karsilamak üzere tel ve çivi fabrikasi ile insaat makasi ve demir bükme aparatlari imalati yapan bir adet imalathane açilmistir.
1980 yillarin baslarinda artik Gönen tarim ve hayvanciliga dayali olarak çok hizli bir sanayilesme sürecine girmistir. 1980 yilinda Türkiye’ nin sayili firmalari arasinda sayilan halen 300 civarinda kisiye direk is imkani ve saglayan Mis Süt Sanayi A.S. adi altinda süt ürünleri imalati yapan fabrika , Kauçuk Ürünleri imalati yapan ve çok sayida kisiye is imkani saglayan ve ülke ekonomisine ihracat girdisi saglayan Akin Kauçuk Sanayi A.S. ünvanli bir adet fabrika ile bu tarihlerde un fabrikalari da hizla kurulmaya baslamistir Yine bu yillarda bir adet tugla fabrikasi açilmis fakat çikarilan topragin kalitesiz olmasi sebebiyle su an için atil durumdadir.
İlçemizde çeltik ekiminin artmasina paralel olarak da 1980 li yillarin ortalarina dogru çeltik fabrikalari birbiri ardina kurulmaya baslamis ve günümüzde ilçe ekonomimizin temel direklerinden birini olusturan bir sektör halini almistir. 1980 li yillarin sonlarina dogru un ve yem fabrikalari kurulmaya devam etmis tarim makineleri ve sulama aletleri imal eden imalathanelerde bu dönemde faaliyete geçmistir.
1990 li yillarin baslarinda Istanbul ‘da deri fabrikalarinin toplu halde bulunduklari Gazliçesme ‘nin kaldirilmasiyla bu fabrikalarin bir kismi da ilçemize gelerek beraberlerinde yeni teknoloji ve pazarlarini da getirmisler ve dericilik sektöründe Gönen ‘in hemen hemen ülke ekonomisinin lokomotifi haline getirmislerdir. Yine 1990 li yillarin baslarinda kurulan plastik poset fabrikalari ayni zamanda atil durumda bulunan hurda plastik malzemeyi yeniden degerlendirme imkani yaratmislardir.
1990 li yillarin ortalarinda tekstil fabrika ve imalathaneleri açilmaya baslanmistir 1995 yilinda açilan Benek Tekstil ve Konfeksiyon Ltd.Sti. halen direk 500 civarinda kisiye is imkani saglamakla birlikte ekonomimize de döviz girdisi yaratmaktadir.
1990 li yillarin sonuna gelindiginde hurda kagitlarin degerlendirildigi 1 adet ambalaj fabrikasi ,1 adet kagit peçete fabrikasi ilçe ekonomisine hizmet vermeye baslamistir.
2000 li yillarin baslarinda ülke ve dünya ekonomisinde yasanan krizlere bagli olarak sanayilesme ve ticari hayatta büyük durgunluklar meydana gelmis , günümüzde de bu krizin etkisi halen devam etmektedir.
Günümüzde kurulan birkaç adet çeltik ve un fabrikasindan ile terlik imalathanesi ile ilçemiz sinirlari içerisinde yer alan Organize Sanayi Bölgesinde de her nevi plastik mamulün yapilabildigi 1 adet fabrika, yine plastik enjeksiyon makinelerinin yapildigi fabrika , bakliyat ürünlerinin depolandigi ve ileride imalat da yapilabilecek depo açilmis ve Organize Sanayi Bölgelerinin dolmasi ile birlikte ilçemizin en kisa zamanda tekrar sanayi hamlesine kavusacak ve bölge için en önemli ekonomik güçlerden birisini olusturacaktir.